ИМА 1 ПСИХОЛОШКИ ЗАКОН КОЈ МОЖЕ ДА ВИ ГО ПОДОБРИ ЖИВОТОТ: Како да се ослободите од срамот, стравот и оправдувањето!

Како законот на акција и реакција може да ви го промени целиот живот – ослободете се од стравот, срамот и вината!

На страна 2 од текстот ќе читате:

Истиот закон на дејство и реакција важи и за пријатните емоции
Ако правите нешто од љубов, вашиот „љубовен импулс“ ќе биде нахранет, поддржан, зајакнат. Кога правите нешто од радост, вашиот „импулс на радост“ ќе биде нахранет, поддржан, зајакнат. Кога правите нешто за грижа за себе, вашиот „импулс за грижа“ ќе биде нахранет, поддржан, зајакнат.
ИМА 1 ПСИХОЛОШКИ ЗАКОН КОЈ МОЖЕ ДА ВИ ГО ПОДОБРИ ЖИВОТОТ: Како да се ослободите од срамот, стравот и оправдувањето!

Кога се срамиме, не дејствуваме, сакаме да се скриеме, да станеме невидливи. Но, ова потиснување на дејството го храни и срамот, го прави потрајно, како во примерите со вина и страв. Њутновиот закон за дејство и реакција гласи: за секоја акциона сила што дејствува на тело, постои и реакциона сила со ист интензитет како и акционата сила, но во спротивна насока. На пример, ако испукате топовскО ѓуле, топот ќе се повлече. Или, ако притискате на лакот на бродот кога скокате на брегот, бродот ќе се врати наназад.

Постои и прилично непознат психолошки закон кој работи на сличен принцип. Кога преземате акција од емоционален импулс, со таа акција го поттикнувате тој импулс. Вашата надворешна акција предизвикува внатрешна реакција.

Што всушност значи тоа?
Да речеме дека правите нешто од ирационално чувство на вина. На пример, имате навика да се правдате пред луѓето без причина. Изговорите доаѓаат од чувството на вина што ги потхранува вашите изговори. Дејството (оправдувањето) создаде енергетска сила навнатре (реакција) која го хранеше тој импулс, го трасираше патот, ја потврди вистината на нешто што беше целосно ирационално. Напротив, ирационално е ако ја земеме предвид само сегашноста. Неразумното чувство на вина што води до оправдување некогаш одамна сигурно имало свои причини за постоење. Тоа е ехо на претходните искуства каде што требаше да се прилагодите на условите во кои сте израснале за да ја прифатите позицијата на виновен.

Улогата на вината која порано беше заштитничка (ако се чувствувам виновен, ќе внимавам да не направам нешто што ќе резултира со нешто лошо за мене) сега е познато „безбедно“ место, кое всушност ви ја одзема силата и ви ја разоткрива да се повредите, бидејќи станувате лесна цел за оние кои се склони да се обвинуваат. Законот за акција и реакција функционира и кога станува збор за стравот. Дали станувате среде ноќ за да проверите дали сте ја заклучиле вратата иако знаете дека ја имате? Со таа акција го храните вашиот страв од провалници. Нахранете го импулсот што ве натера двапати да проверите дали вратата е заклучена. Следствено, патот од импулсот на страв до дејството на заклучувањето станува погазен.

Исто е и со срамот. Секој пат кога слушате срам, го зајакнувате
На пример, ќе се воздржите да не барате од претпоставениот покачување кое, со оглед на вашиот стаж и обемот на работа, навистина го заслужувате. Со тоа што го послушавте срамот, му испративте порака дека е добро, дека тој е ваш закон, дека има право да ве ограничува. Ова, се разбира, нема никаква врска со вистината и само значи дека некој некогаш ве ограничувал кога станува збор за комуникација со властите. Да речеме дека немавте збор пред татко ви или, кога баравте нешто, никогаш не сте го добиле, па ви стана непријатно да барате нешто за себе.

Срамот е специфичен, бидејќи акцијата обично е недостаток на акција. Кога се срамиме, не дејствуваме, сакаме да се скриеме, да станеме невидливи. Но, ова потиснување на дејството го храни и срамот, го прави потрајно, како во примерите со вина и страв.

ТЕКСТОТ ПРОДОЛЖУВА ПОДОЛУ НА СТРАНАТА 2 КАДЕ ШТО ЌЕ НАЈДЕТЕ МНОГУ КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ НА ОВАА ТЕМА 👇👇👇

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.