Инфлацијата во Германија во февруари на најниско ниво за две години

Loading...

Инфлацијата во Германија, најголемата европска економија, забави во февруари на најниско ниво за повеќе од две години, покажаа службените податоци објавени во вторникот.Трошоците на живот во германија во минатиот месец пораснале 1,5 отсто на годишно ниво, откако во јануари пораснаа за 1,7 отсто, објави сојузниот уред за статистика Destatis.На месечно ниво индексот на потрошувачки цени (CPI) порасна во февруари за 0,6 отсто.Германија последен пат пониска стапка на инфлација забележала во декември 2010 година, кога изнесувала 1,3 отсто.
МакфаксИнфлацијата во Германија, најголемата европска економија, забави во февруари на најниско ниво за повеќе од две г

loading...