Исклучен реакторот во Козлодуј

Loading...

Бугарската нуклеарна електрана Козлодуј во понеделникот соопшти дека исклучила еден од двата реактори поради проблеми со системот за ладење.

Затворањето на реакторот иследило доцна синоќа, а истото нема да влијае на нивото на радиоактивност, пренесе Франс прес.„Причина за прекинот на работата на реакторот е течење на водород во системот на ладење“, соопштено е од нуклеарката. Единствената бугарска нуклеарна електрана Козлодуј ина само два реактора кои се во погон, откако преостанатите четири се исклучени од безбедносно причини пред влегувањето на Бугарија во Европската унија во 2007 година.Козлодуј произведува околу 30 отсто од електричната енергија во Бугарија.
Макфакс
Бугарската нуклеарна електрана Козлодуј во понеделникот соопшти дека исклучила еден од двата р

loading...
Loading...