Истражување: Како спијат луѓето кои се будат мрзливи наутро?

Едно големо истражување за спиењето открило дека вашата положба на спиење има влијание на тоа како ќе се чувствувате наутро.
Истражување: Како спијат луѓето кои се мрзливи наутро?
Како повеќето луѓе, веројатно и вие сметате дека за да бидете подготвени за наредниот ден, треба добро да се наспиете. Но веројатно се прашувате зошто и после 8 часа спиење, понекогаш се чувствувате навистина изморено.
Новото истражување покажало дека виновна е вашата положба на спиење. Во истражувањето учествувале 1.021 испитаник на кои им биле поставувани прашања за нивните навики за спиење. Најголем дел од испитаниците биле на возраст помеѓу 18 и 77 години, 54,4% биле жени и 45,6% биле мажи.


Кога биле прашани во која положба спијат и колку добро спиеле, се открило дека оние кои спиеле на грб спиеле најдобро. Многу испитаници изјавиле дека најмногу сакаат да спијат на страна во положба на фетус, бидејќи оваа положба е удобна и утешителна. Но истовремено, 40% од оние кои спиеле во оваа положба изјавиле и дека спијат лошо.
Истражувањето покажало дека луѓето кои спијат на страна и на стомак, наутро се најмрзливи. Од друга страна, луѓето кои спиеле на грб се буделе мотивирани и подготвени за претстојниот ден.
Научниците обрнале внимание и на просторот во креветот. Паровите кои спиеле свртени со грб, имале најлош квалитет на сонот. 37% од нив изјавиле дека нивниот квалитет на спиење е под просекот. Од паровите пак кои спиеле оддалечени еден од друг, 72% изјавиле дека спиењето им било добро. Па изгледа дека најдобро ќе се наспиете доколку сте сами во креветот.