Каде најмалку се користат телефоните?

Иако порано телефоните претставуваа луксуз и ги немаше во таков облик и број, сепак денес тие се потреба и ретко кој не користи. Прво ги немаше, па ги имаше по еден за цело семејство , а денес секој си има свој сопствен мобилен телефон.

Во Соединетите Американски Држави во 1980-тите години, имало околу 162 милиони телефони, или 74 на секои 100 Американци. Повеќето Американци го користеле телефонот барем еднаш дневно секој ден. Само малата европска земја Монако има поголема стапка на сопственост на телефони.
Сепак постојат земји каде сеуште не се користат  толку многу. Така на прмер телефоните едвај и да се користат во Арапската нација на Северен Јемен, која има најниска стапка на сопственост на телефоните во светот.
Јемен е земја со 7 милиони луѓе, а во сопственост луѓето имаат 5000 телефони, односно 1400 телефони на еден жител.
Според последните статистички податоци направени на крајот на 2008 година, на нашата планета има околу 4 милијарди мобилни , и 1.27 милијарди телефони.Иако порано телефоните претставуваа луксуз и ги немаше во таков облик и број, сепак денес тие се потреба и ретко кој н

Пронајдете не на следниве мрежи: