Каде се јадело најубава храна во поранешна Југославија?

Loading...

Љубителите на добрата храна тешко дека ќе останат гладни на Балканот. Поранешните југословенски држави имаат нешто да понудат и кога станува збор за кулинарски специјалитети.
Која од земјите на поранешна Југославија има најдобра храна?
Веб-страницата „Taste Atlas“ направи интерактивна мапа со јадењата кои се најпопуларни во Македонија, Црна Гора, Србија, Хрватска, Словенија, БиХ, Косово…
Во Македонија како најпопуларни јадења се издвојуваат: зелник, пастрмалија, ширден и охридска торта.


Словенија: бограч, штрукљи, потица и кремна резина; Хрватска: брудет, фритули и пиница; Босна: бурек и ќебапи; Србија: ајвар, грав, гибаница и плескавица; Косово: шарско сирење.

loading...