Како да изградите самодоверба

Loading...

Вие сакате да бидете сигурни, но во моментов имате мала или никаква самодоверба. Како да поработите на тоа? Вистинската самодоверба не може да се стекне преку ноќ. Потребно е време и верување дека сте човек достоен за почит и љубов.
Препознајте ги вашите несигурности. Што ви зборува гласот во задниот дел на вашиот ум? Зошто се чувствувате непријатно или посрамотено? Тоа може да биде било што, акни, нешто поради што жалите, пријателите или негативни искуства од минатото. Без оглед на причината поради која се чувствувате помалку вредни, инфериорни, или се се срамите, идентификувајте го проблемот.
Зборувајте за тоа  со вашите пријатели или најблиски. Влезете во срцето на проблемот, фокусирајте се на него и ќе сфатите дека треба да се оди чекор по чекор. Обидете се да откриете дали тоа е чувство на минатото или сегашноста. Ова не значи дека апсолутно мора да се ослободите од нешто што ве тера некогаш да се чувствувате лошо.
Оддалечете се од вашите грешки. Запомнете дека никој не е совршен. Дури најсамоуверените луѓе имаат одредена несигурност. Во одреден момент, во секое време во нашите животи, ние чувствуваме дека нешто недостасува. Ова е реалноста.
Препознајте ги вашите успеси. Секој е добар во нешто, откријте ги вашите таленти и фокусирајте се на нив. Дозволете си да бидете горди на нив. Инфериорноста е состојба на умот во која се прогласувате себе си за жртва. Не дозволувајте си да се наречете жртва. Искажете го вашиот стил, без разлика дали преку музика, уметност или пишување. Секој е роден со некои талент. Може да се развиете и да бидете успешни во тоа. Ако ви е тешко, дефинирајте две или три работи кои се најистакнати ваши способности. Кога ќе ја следите вашата страст, не само што ќе имате терапевтски ефект, но и ќе се чувствувате уникатна и остварени, и тоа ќе помогне да се изгради самодоверба. Плус, правете различни нешта што ве интересираат и ќе се зголеми можноста да се запознаете со компатибилни пријатели.
Бидете благодарни за она што го имате. Во повеќето случаи, несигурноста и недостатокот на самодоверба произлегува од чувството дека нешто недостасува, без разлика дали станува збор за емоции, среќа или пари. Ако станете свесни и го цените она што го имате, можете да го потиснете чувството кое ве прави несреќни или нецелосни. Наоѓањето на внатрешен мир ќе направи чуда за вашата самодоверба.
Бидете позитивни, дури и ако не се чувствувате така. Избегнувајте самосожалување или симпатија на другите. Не дозволувајте другите да се однесуваат кон вас, така што ќе се чувствувате инфериорни – тие можат да го прават тоа само ако им допуштите. Ако ви се случува да се мразите и омаловажувате, и некој друг ќе го направи тоа. Наместо тоа, позитивно зборувајте за себе, за својата иднина и вашиот напредок. Не плашете се да ги покажете Вашата квалитети над другите. Ова ќе ја зајакне идејата во вашата глава и ќе го поттикне вашиот раст во позитивна насока.
Copyright 2013 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.Вие сакате да бидете сигурни, но во моментов имате мала или никаква самодоверба. Како да поработите на тоа? Вистинскат

loading...