Како да препознаете злобна и подмолна личност во вашата околина: Евреите тоа го објаснуваат со една реченица

Еврејскиот народ е ценет како многу мудар и разумен, и можеме многу да научиме од неговата древна мудрост.
Како да откриете злобна и гнасна личност од вашата околина? Евреите велат:„Никогаш не верувајте на личност која ви кажува само за проблемите, а притоа ги крие сите свои радости од вас“.


Личноста која ви верува нема да ја крие од вас добрата вест, дека е унапредена или добила бонус на работа или ненадејно наследство. Добрата личност ќе ја сподели својата радост со вас.
Паметниот човек знае дека во неговата околина има само неколку луѓе на кои може да им верува, а тоа се родителите, бабите и дедовците, децата….

Како да препознаете злобна и подмолна личност во вашата околина: Евреите тоа го објаснуваат со една реченица

Пријателите ретко остануваат пријатели кога има нееднаквост во материјалната ситуација или кога едниот успева, а другиот не.
Пример: Двајца момци станаа пријатели работејќи на иста работа. Тогаш пријателството се распадна. Како? Едниот беше унапреден додека другиот не. Едниот добил дете, а другиот со години неуспешно се обидувал и останал без деца. Со текот на времето, тие престанаа да бидат пријатели. Гневот, незадоволството, зависта, чувството на неправда им пречеа…
За жал, не можете да ја филтрирате целата своја околина со оваа еврејска поговорка, но можете некои од најблиските луѓе.

Пронајдете не на следниве мрежи: