Како најлесно да пресечете калинка со што е можно помалку неред?

Loading...

Гледејќи неколку чекори што вклучуваат едноставни потези со нож, многу лесно можете да исечете калинка и да стигнете вкусното јадро без да направите неред.
Калинката е омилена низ целиот свет поради својата црвена боја, сладок-горчлив вкус и сок полн со антиоксиданси. Сепак, да се стигне до нејзиното јадро може да биде комплицирано, а подолу се чекорите како да го направите тоа најлесно.
Отсечете ја „круната“
Плодот има мала, зашилена испакнатост на едниот крај која изгледа како круна. Со остар нож, отсечете ја круната заедно со мало бело јадро одоздола.
Исечете ја кората на парчиња

Ставете го ножот од крајот на „круната“ околу калинката до дното, исечете ја кората без да ја поделите на половина. Ако забележите мали сртови што се спуштаат по вашата калинка, сечете по овие гребени. Повторете, делејќи сѐ на четвртини.
Одделете ги исечените делови
Фатете ја секоја страна со рацете и нежно, но цврсто, поделете ја на половина по исцртаните линии. Потоа поделете ја секоја половина на четвртини.
Отстранете ги семињата
Исечените парчиња можете да ги држите над подготвениот сад и да ја излупите кората со дрвена лажица за да го отстраните јадливиот дел од овошјето, или едноставно можете со прсти да го извлечете јадрото.
Додадете вода во садот за да ги измиете остатоците од кората и белиот дел што не се јаде. Можете да го повторите процесот неколку пати додека не ги отстраните сите делови што не се јадат.

loading...
Loading...