Како слушањето музика во автомобил влијае на навиките за возење?

Според најновото истражување спроведено во Велика Британија, слушањето гласна музика во автомобил може да биде еден од факторите за небезбедно возење и повеќе сообраќајни несреќи.


Истражувањето, во кое учествувале 1.004 возачи, е дел од истражувањето спроведено од независната британска агенција за безбедност на патиштата. Резултатите од ова истражување покажаа дека две третини (69 проценти) од возачите веруваат дека слушањето гласна музика додека возите може да го одвлече вниманието.

Како слушањето музика во автомобил влијае на навиките за возење?

Ова истражување покажа дека 36 отсто од возачите веруваат дека слушањето музика додека возат може да влијае на брзината на возењето. Покрај тоа, речиси две третини (62 проценти) од учесниците во истражувањето рекле дека ја исклучуваат музиката кога се збунети или под стрес.
И покрај сите овие проблеми, речиси 9 од 10 возачи (89 проценти) тврдат дека редовно слушаат музика додека возат, што значи дека милиони возачи се потенцијално оштетени. Овие резултати излегоа истовремено со објавувањето на наодите на Министерството за транспорт, кои открија дека расеаните возачи биле причина за 16.333 сообраќајни несреќи во 2021 година, а до 3.700 такви одвлекувања се случиле во возилото.

Дополнително, брзото возење е одговорно за повреда или смрт на 22.130 учесници во сообраќајот на патиштата во ОК само во 2021 година.

„Расфрлените возачи и брзото возење се два важни фактори кога станува збор за сообраќајни незгоди. И додека постојат голем број причини зошто се случуваат овие трагични несреќи, нашето истражување можеби укажа на една од помалку сомнителните причини кога станува збор за возачи кои се преоптоварени и возат побрзо од дозволената брзина“, рече Нил Грејг, директор за истражување на агенцијата

Пронајдете не на следниве мрежи: