КАМПАЊА ЗА ЧИПУВАЊЕ НА ДЕЦАТА – ФАНТАЗИЈА ИЛИ РЕАЛНОСТ?!

Владата на Обама организира турнеја на семинари по школите ширум С.А.Д. кои презентираат едукација на децета за неопходноста за нивното чипување, кои се под покровителство на маскотата Чипи РФИД. Со настојувањето да го одвојат митот од вистината за федералната програма за имплатирање РФИД чиповите, кампањата за подигнувањето на свеста започната е на турнејата која опфатува голем број на јавни школи ширум земјата. Операцијата има топла анимирана маскота, а нацртаниот РФИД чип се нарекува Чипи (Chippie). Овој лик се користи да ја покаже на младата публика предноста што ја има овој РФИД имплант под кожата.
После одгледаних 30 минута цртаног филма у којем се прати Чипи током једне од многих његових авантура, ту је луткарска представа где се деца подстичу да постављају питања Чипију у вези са РФИД чиповима и процесом имплантације. Свако дете напушта изложбу са пуњеном лутком Чипи, бојанком и неколико информативних летака за њихове родитеље чији садржај трајно ублажава страхове од чиповања деце. Многу од нив добиле желба да го имплантираат во себе чипот на лице место. „Го чувствував тоа како крајна нужда“, објаснил Даг Вокер, кој присуствувал неодамна на „Chippie“ семинарот во една од школите во Вајоминг, држејќи ја својата малку отечена лева рака со дупченце во кое му била вметната игла. „Сега можам да добијам бесплатно слаткиши секој пат кога со мама ќе одам во банка или продавница!“ гордо нагласил. „Чипи е мојот најдобар пријател кој живее во мене!“ Волт Еиснер, творец на ликот на Чипи е повикан да разговара со родителите во текот на пробното лето на брендот на новата кампања. „Сакаме да се увериме со родителите да не постои причина страв во реализацијата на овој нов програм. Тоа е нешто неминовно на сите ќе им користи на долги стази и практично не постојат недостатоци. Чипот ќе обезбедува едноставност, удобност и безбедност во сите секојдневни трансакции. Со технологијата која располагаме, програмот веќе требал и порано да се обави“.
Воведете го Чипи – новиот најдобар пријател на вашето дете, кое живее во внатрешноста на телото
Во внатрешноста на слабо осветлената кафетерија стотина родители, ученици и наставници седат и гледаат кон бината со исчекување. Дебелите, кадифени драперии ја кријата магијата која треба да се одвива на тоа место. Наеднаш, се слуша џингл од школските лекарски ординации. После тоа тишина, и започнува изедначен звук, па оптимистичка мелодија почнува да ја исполнува огромната трпезарија. Детското возбудување е опипливо, но тие и потаму ќутат, со насочен поглед, не сакајќи да пропуштат ни е еден момент од случувањето. Музиката го достигнуваат своето темпо и завесите полека почнуваат да се отвараат. Седум стапки висок лик, со цилиндричен облик, стои на средината на бината додека го пратат воздишките од публиката. Он почнува да пее со комичен глас, и тоа моментот кога избива апсолутната лудница. Некој деца може да се видат како скокаат и диво врескаат. Другите ракоплескаат, насмејано и пеат заедно, веќе ја познаваат песната која сега едвај се слуша над дережет и вресоците на неколку стотини пресреќни деца. Ова е сцената на денешното предпладне во основното школо во Плимут, во местото Биг Хорн (држава Вајоминг); таа школа е првата станица на националната турнеја на Чипиовата екипа и РФИД технологијата на свеста. Чипи РФИД уредот е корпоративно спонзорирана маскота за новиот мандат на Обаминовиот програм РФИД имплантација. Неговата намена е да се наведата децата и тинејџерите на РФИД технологије, на забавен и не ненасил начин без претење. Чипи ладно одговара не детските прашања и го отклонува сите недоумици кои може да имаат врска со РФИД имплантите. Маскотата многу лесно би можела меѓу децата да го постигне нивото на слава кој го има лилаковиот диносаурус Барни или Телетабиси. Младите генерации се изгледа посебно ги фасцинираат нив на едно ниво кое ги надмионува дури и очекувањата на менеџарскиоит тим кој е одговорен за дистрибуција на Чипиевите тематски производи во текот на кампањата.
„Чипи навистина одекнува меѓу малите деца на алармантен степен“  коментирал Робер Хауел, извршниот директор за маркетинг и менџерскиот тим задолжен за робната линија „Chippie“. „Сме имале тежок период во обидите да го одржиме чекорот со потрагата на сите производи кои ги произведуваме. Кога сме стигнале во првата школа, сите наши залихи се испразнети во рокот од 45 минути. “ „Он е така кул!”, рекол Харис Брадинг ученик на основното школо во Плимут. „Толку многу го сакам Чипи!” Он е мојот најдобар пријател на светот, а јас не можам да дочекам во реалниот живот мојот сопствен Чипи да ми се имплантира во раката!” Една девојка со која сме разговарале, рекла е дека посакува розев РФИД кога ќе постане достапен. Тогаш продолжила „Волим дел од цртаниот филм каде сите мали Чипијеви ги пронашле домовите во телата на момчиња и девојчињата, и сие си живееле среќно до крајот на животот.” Чипијевата национална турнеја трае месец дена, со почеток во Вајминг со завршување на истокот, на Флорида.
На неодамнешната конференција за печатот Чипи РФИД инсистирал: „Ја не сум жигот на ѕверот“
После контраверзиите околу Чипи РФИД во првата половина на школската турнеја на национално едуктивниот семинар, Чипи и неговите правни застапници ја одржале конференцијата за новинати да го исчистат воздухот по поводот на бројните невкусни наводи кои се неодамна речени за Чипи и неговиот камп. Чипи е моментално на пола пат во оквирот на турнејата, која, изгледа, има жестока опозиција во поедините држави. На дена 11 ноември, кога дошле во закажаниот термин на појавувањето во Тартара во средната школа, во Олимпијското село (државата Монтана), Чипи и компанија биле соочени со мноштво на разјарени и конфронтирачки демонстранти кои ја окружиле школата. Со така силен отпор, успеаке да ја обават во школите вообичаената презентација.
Публиката била многу мала него на претходните настапи, но екипата требала да даде 110% без обзир на одзивот на бирачите. Шоуто е сепак прекинато кога жена од публиката почнала гласно и искрено да ги рецитира стиховите од Библијата, оптужувајќи го Чипи дека он е „жигот на ѕверот“. Ова предизвикало кај неколку деца во публиката да се фрлат во хистерија, и шоуто морало да биде откажано. Чипи пробал да ги обавести присутните на конференцијата за новинари дека овие тврдења било потполно бесреама невистина. „Ја не сум жигот на ѕверот“ Чипи говорел со својот хумористичен глас, „Ја само сакам да ја одржам Америка безбедна”! Во враќањето во куќата, Чипијевата екипа ја представила новата кампања во која се гушат верските страхови. Во нејзе (сликата горе) Чипи може да се види дека рака под рака со Исус Христ.
Дали тоа ќе се покаже како успешна тактика за текот на другата половина на Чипијевата турнеја? Пртпоставуваме дека само времето ќе покаже како на се на крајот ќе излезе.
Додаток: И покрај тоа што Библијата е искривена полу-вистина, тука може слободно да се цитира следново: „И ќе ги направи сите, мали и големи, богати и сиромашни, слободни и робови да ги примат жигот на ѕверот во нивната десна рака или чело. Кој има ум не го пресмета бројот на ѕверот: Затоа што тој број е човечки, и неговиот број е шест стотини шеесет и шест”  (Отк. 13:16, 18)
Извор: National Report / чипување на деца