Кајсиите кријат еликсир за долговечност, а тој се наоѓа баш во делот кој сите го фрламе

Loading...

Некои теории тврдат дека за целокупното здравје на организмот и одбрана од карцином потрено е да изедеме по 7 семки од кајсии на ден.
Кајсиите се слатко овошје погодно за подготвување компоти, сладолед и сок, во себе имаат семка која многумина од нас ја фрлаат, а не се свесни дека внатре се крие ризницата на нашето здравје.
Семките од кајсии може да ги купите и како грицки, а може и да ги печете. Погодни се за ужина затоа што нивната хранливост е многу слична со хранливоста на бадемите.
Семките од кајсии се познати и како лек за зајакнување на имунитетот, за борба на организмот против разни телесни инфекции, а постои и голема дебата за тоа дали содржат леатрили и дали може да помогнат во третирањето на пациентите кои имаат карцином.


Тие се богати со витамин Б 17 за кој се верува дека лечи од рак уште од праисторискиот Египет.
Првото систематско проучување на витаминот Б 17 датира од почетокот на минатиот век кога хемичарот Бохн навел пример дека во текот на дестилација на водата од горчливи бадеми се ослободува хидроцијанидна киселина која ги убива ќелиите на ракот.
Семките од кајсија содржат најголема концентрација на витамин Б 17 на планетата. Во неговата молекула се наоѓаат единици на шеќер, една на цијанид и една на бензаделхид кои во човечкиот организам се ослободуваат.
Секогаш е подобро да ги избирате оние семки кои имаат погорчлив вкус затоа што тие имаат поголема концентрација на витамин Б 17.

loading...