Кина произведува 80 милијарди стапчиња за јадење во годината

Loading...

Кина годишно произведува околу 80 милијарди стапчиња за еднократна употреба како прибор за јадење, изјавува кинескиот амбасадор. Тој ги повика своите сонародници да ги променат нивните навики и со тоа да придонесат за заштита на кинеските шуми.
“Ние треба да ги промениме нашите навики, и да ги охрабриме луѓето да користат свој прибор за јадење”, рече Бо Гуангсин, кој е заменик, а воедно и претседател и државните компании во областа на шумарството.
Тој истакна дека за производството на стапчиња за еднократна употреба секоја година потребни се 20 милиони дрвја.
Кина е најголемиот увозник на дрво во светот. Во 2006 година, владата воведе данок од 5 отсто за стапчињата за јадење со цел да се намали трошењето на оваа суровина.Кина годишно произведува околу 80 милијарди стапчиња за еднократна употреба како прибор за јадење, изјавува кине

loading...