Кои апарати смеат да се вклучени во струја кога грми?

Loading...

И за денес и за деновите кои следат се најавува невреме проследено со пороен дожд, град, грмежи и ветер. Меѓу народот е познато дека кога грми треба да изгаснеме се дома, за да не удри гром. Но дали е тоа точно и што треба, а што не треба да исклучиме?
Во Европа, а и кај нас, стандарден напон е 220 волти, а ударот на громот може да ослободи напон од неколку милиони волти. Што значи тоа? Тоа значи дека удар на гром во вашата куќа или во близината, ќе ве остави без електронски апарати кои не можат да ја издржат таа волтажа.
Единствен начин да го спречите тоа е да исклучите се од струја кога грми. И уште една многу важна работа, кога грми ако снема струја, никако не ги уклучувајте уредите веднаш кога ќе се врати. Почекајте неколку минути за да се стабилилизира, па уклучете ги апаратите.
Сепак, за едно нешто не треба да се грижите, громот нема влијание на мобилните уреди, па можете без страв да зборувате на мобилен телефон.

loading...