Кои држави во светот имаат најмалку жители?

Loading...

Дали знаете кои други држави освен Лихтенштајн имаат најмалку жители? Овие држави заземаат многу мала површина, а некои од нив се населени со само неколку семејства.
Ватикан
Градот-држава со своите 825 жители е најмалку населена држава во светот. ватикан се наоѓа во срцето на градот Рим. Иако е мала држава, ватиканската банка располага со 8 милијарди американски долари.
Тувалу
Втората најмалку населена држава во светот е Тувалу. Тувалу е една од најмалите и најсиромашните земји во светот. Економската состојба на малата држава би можела да биде уште пострашна ако во Тувалу не добиле интернет домен, кој на годишно ниво носи милиони долари за буџетот на земјата. Во оваа држава живеат 11.650 луѓе.


Науру
Во Науру живеат 12.580 жители. Науру е најмалата независна република и најмалата островска држава на нашата планета. Науру нема ниту официјален главен град ниту систем за јавен превоз, а патиштата се користат од страна на локалните жители кои возат свои приватни возила. Еколошките проблеми ја прават републиката многу непопуларна меѓу туристите.
Палау
Во јужниот Пацифик се наоѓа уште една мала и слабо населена држава од оваа листа. Живеат 18.010 луѓе, иако по површина е поголема од Науру и Тувалу.
Сан Марино
На северот на Италија се наоѓа Сан Марино. Сан Марино се смета за најстара република во светот. живеат 33.860 луѓе. пред пандемијата на коронавирус три милиони туристи годишно ја посетуваа оваа држава.

Лихтенштајн
Оваа држава се наоѓа меѓу Швајцарија и Австрија на површина од 99,87 квадратни километри, а живеат 38.020 луѓе. за разлика од Сан Марино, Лихтенштајн е најмалку посетена европска држава.
Монако
Кнежевството Монако се наоѓа во Средоземното Море и се граничи само со Франција. Во Монако живеат само 38.960 луѓе.

Св. Китс и Невис
Државата се состои од два острови: Св. Китс и Невис. Еден од главните извори на приходи е економската програма за државјанство која што овозможува на секој кој има најмалку 250.000 долари да инвестира во локалната индустрија за шеќер и со тоа да добие статус на државјанин на Св. Китс. Друг начин за добивање на државјанство е купување на имот во вредност од не помалку од 400.000 долари на било кој од двата острови.
Маршалски Острови
Најголемиот град е воедно и главен град со 25 илјади жители, а во целата држава живеат 58.790 луѓе.


Република Молосија
Самопрогласената Република Молосија е микронација основана од Кевин Баугх, која се наоѓа во Невада, САД. Населението се состои од самиот г-дин Баугх, неговото семејство, 3 кучиња, 1 мачка и 1 зајак. Молосија има своја национална химна, национален амблем и национално знаме. Тие дури имаат и смртна казна за особено тешки кривични дела. Таа издава свои пасоши, па дури има и вселенска програма.

loading...