Кои навики навистина помагаат да ги избегнете настинките и грипот?

Loading...

За среќа, можете да преземете неколку чекори што навистина заштитуваат од бактериите. Но, други за кои можеби сте чуле дека не функционираат добро, или воопшто. Еве, двајца експерти за микроби дебатираат за тоа кои чекори вредат и неколку што не се.

Користете распрскувач за раце:
„Санитализаторите на рацете се подобрија во последните години“, објаснува д-р Чарлс Герба, експерт за микроби и биолог за животна средина на Универзитетот во Аризона. Побарајте го оној што содржи 60% алкохол. Тоа е количината што е потребна за да се убијат бактериите.

Не мора да претерувате, вели Герба. Користете го еднаш или двапати во текот на еден типичен ден, како и откако ќе користите јавен превоз, кога ќе се вратите дома или пред да јадете (ако не можете да ги измиете рацете).

Ова не е бесплатен премин за прескокнување на мијалникот. Миењето на рацете, особено после употреба на тоалетот или пред јадење, сè уште е клучно за да се заштитите од студ и грип од бактерии.

Но, само 5% од луѓето ги мијат рацете доволно долго за ефикасно да се ослободат од микроби, покажаа истражувањата, а само две од три лица се мачат да користат сапун!

Прескокнете ги феновите за раце!!
Овие машини не се само вознемирувачки гласни, но тие можат да бидат опасни по вашето здравје. Студиите откриваат дека млазен фен за воздух шири 1.300 пати повеќе бактерии од хартиени крпи. Користете хартиени крпи ако е достапно, или со воздух исушете ги рацете.

Допрете ги лифтовите копчиња со задникот или ракавот!
Копчето во приземје, кое сите го допираат, може да го добие особено заразно, вели Герба.

Избегнете да се ракувате со рацете или да прегрнувате луѓе што се разболуваат!
Објаснете дека не сте груби; си го заштитувате здравјето И двајцата експерти велат дека избегнуваат да ги допираат пријателите и роднините кои се болни, особено ако кашлаат и киваат.

Држете ги прстите од лицето!
Допирањето на очите, носот или устата со бактерии на рацете е сигурен начин да се разболите. И можеби тоа го правите повеќе отколку што сфаќате. Една студија открила дека просечно возрасно лице го допира лицето околу 16 пати на час.

Носете хируршка маска на авиони: Всушност, вреди!
Не е претерано, вели Тиерно, особено ако некој зад вас, покрај вс или пред вас кива и кашла. Како и да е ако сте подалеку, веројатно сте побезбедни.

loading...