Колку пати во денот треба да вршите голема нужда?

Loading...

Додека на некои луѓе им е непријатно да зборуваат за нивните WC навики, важно е да се информираат за здравјето на дигестивниот систем. На пример, ако знаете колку често треба да вршите празнење на дебелото црево, тогаш ќе можете да препознаете што е абнормално и кога да посетите лекар.
Колку често треба да се врши празнење на дебелото црево?
Не постои единствен одговор. Секој човек е различен.
„Обично се смета за нормално ако се врши празнење на дебелото црево до три пати на ден, а ретко кој врши голема нужда трипати неделно“, вели гастроентерологот Џеси П. Хотон.
Истражување од 2010 година на возрасни на возраст од 18 до 70 години покажа дека 98 отсто од учесниците имале празнење на дебелото црево трипати на ден до трипати неделно. 77 отсто од нив пријавиле нормална столица, 12 отсто тешка и 10 отсто мека.
„Некои луѓе може да одат во тоалет повеќе од трипати на ден или поретко од три пати неделно, а за нив тоа сепак може да биде нормално. Кога ќе почнете да чувствувате промени во фреквенцијата, тоа може да укажува дека нешто не е во ред“, истакнува Хотон.
Исто така, д-р Ашкан Фархади ве предупредува да следите други навики. Вршењето нужда е веројатно нормално ако целосно ги испразните цревата и ако столицата е цврста.
Фактори кои влијаат на зачестеноста на вршењето нужда
Колку често одите во тоалет зависи од различни фактори. Тие се:
Возраст: запекот е почест како што стареете. Ова се случува поради забавување на контракциите на дебелото црево и намалена количина на вода во дебелото црево, вели Хотон.
Лекови: Земањето лекови е една од најчестите причини за запек, вели Фархади. Некои примери на овие лекови се одредени антидепресиви, одредени антациди, одредени лекови против болки, одредени лекови за висок крвен притисок.
Ниво на активност: Ако не вежбате често и сте релативно неподвижни, најверојатно ќе добиете запек, вели Фархади. Тоа е затоа што неподвижноста може да ги забави цревата.
Исхрана: Навиките во исхраната играат голема улога во празнењето на дебелото црево. Ако ви недостасуваат влакна на вашето мени, тоа може да придонесе за запек, вели Хотон. Влакната помагаат да се одржи движењето на дигестивниот тракт. Од друга страна, ако одеднаш ја промените исхраната и почнете да јадете многу повеќе влакна, може да забележите дека вршите нужда почесто од порано, вели Фархади. Храната богата со растителни влакна вклучува цели зрна, овошје и зеленчук.
Стрес: Периодите на висок стрес или анксиозност може да влијаат на зачестеноста и може да се манифестираат како запек или почесто вршење нужда, понекогаш дури и дијареа, вели Фархади.
Ако сакате редовно да ги празните цревата, можете да направите неколку промени во животниот стил. Зголемете го внесот на влакна, земајте пробиотици, пијте многу вода и вежбајте, советуваат лекарите.

loading...
Loading...