КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА МУ ВРАТИ НА ТРИФУН: ОДАМНА СМЕ НАУЧЕНИ СОПСТВЕНИЦИТЕ НА ПРОПАДНАТИ ФИРМИ ЗА СВОИТЕ СЛАБОСТИ И НЕЗАКОНСКО РАБОТЕЊЕ ДА ГИ ОБВИНУВААТ БАНКИТЕ

Во банкарството, сопствениците на пропаднати фирми, како Златко Тодоров од Кубус, а сега Трифун Костовски од Еуростандард банка, веќе долго време се научени да ги обвинуваат банките за нивните слабости, лошо и незаконско работење.

Од долгонајавуваните кампањи и прес-конференции за Тасева, Костовски и други „меѓународни експерти“ за наводната „Вистина што се обидов да ја сокријам“, единствената „нова“ што ја слушнавме беше повторното претставување на наводниот „случај Кубус“ и наводната вмешаност на неколку банки, меѓу кои како Комерцијална банка, вие сте во некаква шема за незаконско финансирање. А, самитот потврдува дека „случајот Кубус“ го процесуирало Обвинителството (но и со контрола на НБМ) и не се констатирани неправилности или незаконитости во работењето на Комерцијална банка. Или за правда и законитост можеме да зборуваме само ако се договорат Тасева и Костовски?

Најчудно во оваа „стручна анализа“ е што ниту една од банките, вклучително и јас и Комерцијална банка, овие „домашни и меѓународни експерти“ не побараа некаква документација или средба за да ги изнесат своите „наоди“ и да ги слушнат аргументите на банките. Само почнаа со посочување на сопствениците на пропаднатите фирми и на Еуростандард банка, а кои признаа дека плаќале „експерти“ од имотот што не им бил замрзнат, засега да бидеме наивни и да веруваме во независно размислување.

СО ПУЛС24 СЕКОГАШ ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ ⬆⬆⬆

Сепак, како што е наведено во Правните белешки содржани во извештајот на „меѓународните експерти“, нивниот извештај „се заснова на информации, документи и помош обезбедени исклучиво од клиентот“ и „не може да се гарантира дека овие информации се точни“. како и ќебето на фирмата Р.У.Р. ДОО нема да биде одговорна за какви било грешки, пропусти, недостатоци или погрешно толкување на информациите или каква било загуба или штета“.

За разлика од ваквите „експерти“, меѓународните ревизорски куќи кои вршат редовни годишни контроли на работењето на Комерцијална банка со увид во документацијата и НБМ со своите годишни и други ревизии не констатираат такви неправилности и незаконитости во работењето на Комерцијална банка. Исто така, во текот на овој период, Комерцијална банка е една од најнаградуваните банки во земјава од реномирани меѓународни институции. Впрочем, меѓународната кредитна агенција Стандард и Парс потврди дека банкарскиот сектор во Македонија е стабилен и добро капитализиран, со ниска стапка на нефункционални кредити од 3% и адекватност на капиталот од 17%.

Што се однесува до Еуростандард банка, единствени виновници за стечајот се одговорните лица во Надзорниот одбор, Управниот одбор и лицата со кредитни овластувања, чии погрешни кредитни одлуки ја доведоа банката во стечај. А, според член 181 од Законот за банки, „оној што преку своите активности ќе ги прекрши одредбите од овој закон, со што ќе придонесе за отворање стечајна постапка на банката и ќе предизвика штета на доверителите на банката, ќе се казни со затвор од три до десет години“.

Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.