Коосновачите на Инстаграм претставуваат нова мрежа – Артифакт

Ко-основачите на Инстаграм, Кевин Систром и Мајкл Кригер, кои го напуштија Фејсбук во 2018 година поради тензиите со нивната матична компанија, лансираа нова платформа за истражување на идеи за социјални апликации од следната генерација.

Нивниот прв производ е „Artifact“, користи машинско учење за да ги разбере интересите на корисниците за персонализиран избор на текст.
Артифакт, чие име е комбинација од англиски термини за статија, факти и вештачка интелигенција (артикли, факти, вештачка интелигенција), ја отвори својата листа на чекање за јавноста. Компанијата планира наскоро да прифати корисници, вели Systrom. Апликацијата е достапна по регистрацијата и за уредите со Android и iOS.
Наједноставниот начин да се објасни што е Артифакт е да се каже дека тоа е еден вид Tik-Tok за текст, иако може да се опише и како Google Rider кој се враќа во форма на мобилна апликација. Апликацијата прикажува довод на популарни написи од листа на медиуми кои се движат од водечки новински организации како Њујорк Тајмс до помали блогови специфични за теми.

Откако ќе ги посетите написите што ве интересираат, Артифакт ќе понуди слични објави и приказни во иднина, исто како што гледањето видеа на Tik-Tok со текот на времето му открива на алгоритамот попрецизно што да му понуди на корисникот.
Друга функционалност на апликацијата што се тестира е сандачето за директна порака за да можете приватно да разговарате со пријателите за објавите што ги читате.

Пронајдете не на следниве мрежи: