Коронавирусот дупло ја зголеми зависноста кај децата со видео игрите!

Loading...
Просечното време што децата го поминуваа на игри во текот на работниот ден во септември 2019 година, во просек беше 79 минути, тој број се искачи на 139 минути во април годинава …
Неодамнешните истражувања покажуваат дека за време на карантинскиот период поради пандемијата на коронавирусот, децата и тинејџерите на возраст меѓу 10 и 17 години поминале значително повеќе време играјќи видео игри барем еднаш неделно на нивните таблети, паметни телефони или компјутери отколку што е практиката. во нормални животни околности.
– Студијата укажува на тоа дека итно ни треба сигурен и сеопфатен механизам што ќе го привлече вниманието на јавноста кон зависноста од социјалните мрежи и видео игрите. Тие веруваат дека треба да се спроведе истражување што ќе го „идентификува“ бројот на деца погодени од овој проблем и ќе им понуди соодветна помош. Додаваат дека во студијата, покрај децата, биле вклучени и родители од околу 1.200 германски семејства.
Предупредуваат дека резултатите од студијата укажуваат на „нагло зголемување“ на зависноста од видео игри и социјални медиуми, кои не треба да продолжат како резултат на општата здравствена состојба.
Голема е веројатно дека оваа ситуација од зависност , освен Германија, е тренд и во другите земји во светот.
loading...