Кремљ ја објави листата на табу тема: Со Путин не се разговара за овие работи!

Путин го преуреди Советот за човекови права во ноември, заменувајќи ги членовите кои јавно изразија сомнеж за војната со погласни поддржувачи на војната.

Кремљ ги повика членовите на претседателскиот совет за човекови права да не го „мачат“ рускиот лидер Владимир Путин со „вознемирувачки прашања“ за војната во Украина кога ќе се состанат, објавија независните медиуми, повикувајќи се на неименувани извори блиски до Советот.

Според истражувачката веб-страница Виорстка, претседателот на Советот за човекови права, Валери Фадеев, ги појаснил темите што треба да се разговараат на неколку состаноци со членовите на претседателската администрација во последните недели.

Темите кои се надвор од границите го вклучуваат рускиот драконски закон кој ги криминализира „лажните вести“ за војската; антимобилизациски протести; регрутирање на воени заробеници од група вагнерски платеници; и експлозивна снимка на која се гледа како дезертер Вагнер е егзекутиран со чекан, пишува „Москва тајмс“.

Членовите на Советот за човекови права, исто така, беа повикани да го избегнат „токсичното“ прашање за смртта на руските војници во Украина.

Извори на кои се повикува ,,Виорстка” велат дека најновите провоени членови на Советот „совршено разбираат“ да не ги покренуваат контроверзните прашања со Путин на видео конференција.

Официјални претставници на Кремљ, им рекле на членовите на Советот да пристапат кон прашањето за погрешно управуваната кампања за мобилизација на Русија „многу претпазливо“ за да избегнат поттикнување на стравувањата во јавноста од широко шпекулиран втор бран на масовно регрутирање.

Путин, бил подготвен да разговара за западните санкции и неговата често повторувана жалба за „откажувањето“ на руската култура на Запад, објави ,,Виорстка”.

Тој, исто така, бил подготвен да разговара за прашања кои не се поврзани со војната, како што е неодамнешното масовно изумирање на касписките фоки и новодонесената забрана за јавно изразување на ЛГБТ идентитетот.

Еден член на Советот му рекол на ,,Ворстка” дека Путин планира да бара повеќе средства за руските региони кои граничат со Украина, кои се соочуваат со повторени прекугранични напади.

Назначувањето на Фадеев за претседател на Советот за човекови права во 2019 година означи значителна промена во типовите на покренати прашања – на помалку конфронтирачки теми од оние што ги покренаа неговите претходници, како што се прогонот на неистомислениците и слободата на собирање.


Пронајдете не на следниве мрежи: