Кучињата можат да намирисаат болести уште пред да се појават симптоми

Loading...

Покрај тоа што можат да се тренираат за пронаоѓање исчезнати луѓе и скриена дрога, експлозиви и други предмети, кучињата, благодарение на нивното силно чувство за мирис, можат да откријат болести кај нивните сопственици. И тоа зборуваме за просечно домашно милениче, а не за специјално обучени животни.
„Чувството за мирис кај кучињата може да мириса на единици во трилион молекули, тоа е нешто што може да се спореди со капка вода во олимписки базен, тоа е со големина на молекула што кучето може да ја открие. Имаат 40 пати повеќе рецептори од луѓето и мислам дека нам ни е незамисливо да доживееме такво нешто“, објаснува д-р ветеринар Марио Бабиќ за 24sata.hr. Тој посочува дека благодарение на таа способност кучињата можат да ја намирисаат речиси секоја промена во нашето тело.
„Сѐ што го менува нашиот мирис, дури и на молекуларно ниво, е разбирливо за кучето и тоа ќе го намириса. Проблемот е што допрва треба да научиме кои се условите или болестите што нѐ менуваат до тој степен што стануваат достапни за кучињата, за да можеме потоа да ги научиме да реагираат и на тој начин како помошници да ги спасуваат нашите животи. Сепак, треба да знаете дека кучето не е машина, така што тоа што го мириса носи голема веројатност, а не 100% сигурност. За одредени болести и состојби, таа веројатност е многу висока и се движи до 80%, но сепак постои можност да е само веројатност, а не факт“, вели д-р Бабиќ.
Посочи дека британските научници во моментов развиваат робот кој ќе помогне да се дијагностицира рак на дојка, кој би ги анализирал молекулите на мирисот слично како кучето и ќе го предвиди степенот на малигнитет на ракот, но тоа е сѐ уште далеку од реализација.
Потврдено е дека 9 неочекувани состојби кучето може да ги открие кај својот сопственик само благодарение на сетилото за мирис:


Паркинсонова болест и мигрена
„Оваа идеја беше поттикната од жена од Шкотска, која всушност има супер сетило за мирис, па дури шест години пред појавата на Паркинсонова болест забележала дека нејзиниот сопруг има поинаков мирис. После тоа, во Манчестер започнале да работат на обука на кучиња кои ќе можат да го откријат почетокот на оваа болест. Покрај тоа, тие открија дека кучињата можат да намирисаат кога некое лице ќе почне да развива мигрена “, објасни д-р Бабиќ.
Промени во нивото на шеќер во крвта
Научните студии потврдија дека кучињата можат да откријат пад на нивото на гликоза во крвта. Со мирисот на нашата пот, тие можат точно да одредат во каква состојба сме, што им помага на луѓето кои страдаат од дијабетес. Специјално обучени кучиња можат да им помогнат да го откријат проблемот пред да пристигнат опасни симптоми, за да можат да земаат лекови или да побараат помош на време. Во такви ситуации, кучето ќе покаже знаци на стрес и ќе се обиде да го привлече вниманието на сопственикот.
Рак
Поради ракот, клетките функционираат поинаку отколку кај здрава личност, тие брзо се делат за да може туморот да расте. Оштетените клетки произведуваат специфичен протеин кој кучињата можат да ги намирисаат. Докажано е дека кучињата можат да намирисаат рак на белите дробови преку здивот на сопственикот, или рак на простата и бубрези од мирисот на урината. Исто така, постојат индикации дека кучињата можат да почувствуваат мирис на промени во клетките на кожата и да откријат меланом, како и рак на дебелото црево. Во некои светски клиники, тие дури користат специјално обучени кучиња кои можат да почувствуваат мирис на рак на дојка во рана фаза.
Идентитет
Повеќето луѓе ги препознаваат другите по изгледот, но не и кучињата. Тие се потпираат на нивната муцка за препознавање. За кучињата, секој поединец има уникатен мирис како отпечаток од прст. Експертите, исто така, тврдат дека кучињата можат да намирисаат познати луѓе или места дури и ако тој мирис се меша со парфем или неговото присуство е замаглено од некој друг. Дополнително, кучињата разликуваат идентични близнаци само по мирис. Оваа способност ја користат полицијата и другите служби кога треба да бараат загубени луѓе или во други итни случаи.
Епилептичен напад


Кучињата можат да откријат дека се подготвува епилептичен напад за сопственикот 45 минути пред тој да се појави. Иако точниот механизам за откривање не е познат, се претпоставува дека кучето открива посебен мирис што го испушта некое лице пред нападот. Во тој случај, кучето може да се однесува чудно, да лае или да ‘ржи. Исто така, за време на нападот, кучињата обично остануваат кај своите сопственици, чувајќи ги.
Знае дека сте допреле друго куче
Кучињата си праќаат пораки едни на други користејќи феромони, хемиско соединение што се лачи во урината, преку кожата, крзното и фекалните материи. Ако сте посетиле пријател кој има куче, вашето домашно милениче ќе го знае тоа. Ќе ве душка кога ќе стигнете дома за да открие со кого сте се дружеле. Информациите што ќе ги добие му кажуваат за која раса станува збор, колку е кучето големо и дали е здраво. Ако важето куче е повеќе љубоморен тип, може да доживеете навредено однесување и одбивање контакт.
Бременост
Секоја, дури и најмала промена во мирисот на нашето тело, кучето веднаш ќе ја намириса. Ако сте бремени, телото поминува низ хормонални промени кои вашето домашно милениче едноставно не може да ги игнорира. Експертите велат дека кучето може да ја открие бременоста на сопственичката многу рано само по мирисот и начинот на кој се движи вашето тело. Бидејќи со тоа за нив станувате нова личност, би можеле да го променат своето однесување кон вас.
Бура и ураган
Кучињата се поблиску до природата отколку луѓето. Со мирисање на воздухот тие можат да предвидат и најмали промени во временските услови. Покрај тоа, имаат изострено чувство за геомагнетно поле и вибрации, така што нивното предвидување на временските промени може да биде навистина сигурно.
Адисонова болест
Болест на надбубрежната жлезда што може да го стави пациентот во животозагрижувачка состојба која често се манифестира со онесвестување и е потребна реанимација. Кучето го чувствува тоа и почнува да се однесува чудно.

loading...
Loading...