Лагард: Каматните стапки ќе се зголемат, што ќе биде приоритет за ограничување на инфлацијата

Каматните стапки најверојатно ќе се зголемат за 50 базични поени, со цел дополнително да се ограничи инфлацијата, изјави претседателот на Европската централна банка.

Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, најави дека каматните стапки најверојатно ќе се зголемат за 50 базични поени со цел дополнително да се ограничи инфлацијата.

Според неа, тоа е одлуката на ЕЦБ, која беше навестена на последниот состанок посветен на монетарната политика, каде сите бројки вклучени во анализата потврдија дека е многу веројатно зголемување на каматните стапки.

читајте пулс24

„Главната стапка на инфлација се намали во последните месеци и ќе продолжи да се намалува во текот на следните неколку месеци. Но базичната инфлација, која ги исклучува енергијата и храната во еврозоната, е превисока. Мора да продолжиме да ги преземаме неопходните мерки за да ја вратиме инфлацијата на два проценти и тоа го правиме“, рече Лагард во интервју за шпанската медиумска групација Восенто , пренесува Танјуг.

„Повлечете ја поддршката кога ситуацијата ќе се подобри“
Таа потсети дека многу економски експерти не исклучуваат зголемување на каматите во 2024 година за над четири проценти. Според неа, тоа укажува дека се работи на сузбивање на инфлацијата, дека има напредок во таа работа, но дека има уште многу работа што треба да се заврши.

„Мојата главна грижа е инфлацијата. Не сакаме да ја уриваме економијата, тоа не е нашата цел, туку сакаме да ја скротиме инфлацијата. Зголемувањето на каматните стапки е нашата главна алатка за да го постигнеме тоа, бидејќи ја намалува побарувачката и ги намалува инфлаторните притисоци. „Во моментов, економијата е отпорна, вработеноста е висока, а невработеноста е на најниско ниво на сите времиња“, рече Лагард.

„Сметаме дека владината поддршка треба да биде насочена кон тие ранливи категории, но привремено, за одреден период. Кога ситуацијата ќе се подобри, кога цените на енергијата паѓаат и кога цените на храната ќе се стабилизираат, тогаш владите треба да ја повлечат поддршката, бидејќи на тој начин граѓаните се охрабруваат да штедат енергија, наместо да ја користат како ништо да не чини“, рече Лагард.

Пронајдете не на следниве мрежи: