Лажен бискуп се обидел да учествува во конгрегацијата во Ватика

Loading...

Непознато лице кое се претставило како бискуп во понеделникот наутро се обидело да влезе во просторијата каде што се одржува на понеделникот наутро се обиделе да навлезат во општата општество (средба) кардиналите на Римокатоличката црква, која започна со работа во Ватикан.

 Непознат, чијашто облека била многу слична на бискупската одежда, сепак успеал да се вклопи во толпата кардиналите и да влезе на територијата на градот држава и да стигнат до плоштадот пред Салата на Павле VI. Меѓутоа, во самиот простор каде што новата сала на Синодот, не успеал да влезе. Под очите на збунетите очевидци на овој необичен инцидент и смеата на телевизиските сниматели лажниот бискуп бил изнесен низ портите на Ватикан.
Првата општа конгрегација на кардиналите на Римокатоличката црква, на којашто пред конклавите се разгледуваат важните прашања од црковниот живот, започна во понеделникот наутро во Ватикан. Општите конгрегации, состаноците на сите кардинали кои пристигнаа во Рим, ќе се одвиваат секојдневно двапати на ден, наутро и попладне, сé до почетокот на конклавите. На конгрегациите ќе учествуваат и кардиналите повозрасни од 80 години, кои немаа право да влезат во конклавите и да го избираат новиот Папа. Со состаноците претседава деканот на Кардиналскиот совет. Анџело Содано, а секој кардинал има право да зборува седум минути.
Макфакс
Непознато лице кое се претставило како бискуп во понеделникот наутро се обидело да влезе во просторијата каде што се одржува на понеделникот наутро

loading...