Лесен начин за чистење на вашиот телевизор: редовното одржување ќе го продолжи неговиот животен век

Поновите супер тенки телевизори со рамен панел имаат многу специфични упатства за чистење од производителот

Телевизорот е еден од предметите во нашите домови кој собира многу прашина. Освен тоа, се бориме и со дамките на екранот, па секогаш е проблем да се избере соодветно средство за чистење на толку чувствителна површина.

Добрата вест е дека ТВ екраните се прилично лесни за чистење, но постои процес кој гарантира дека нема да ја оштетите вашата скапоцена електроника, според Yahoo.
Поновите супер тенки телевизори со рамен панел имаат многу специфични упатства за чистење од производителот. Редовното чистење не само што ќе го заштити вашиот екран, туку потенцијално ќе ја зголеми долговечноста на вашиот телевизор во целина. Повеќето телевизори денес се LCD/LED или OLED со голем екран.

Лесен начин за чистење на вашиот телевизор: редовното одржување ќе го продолжи неговиот животен век

Кога чистите, секогаш користете мека крпа без влакненца. Не користете груби хемикалии кога ги чистите ТВ екраните. Ова се деликатни површини и сè освен едноставен 1:1 раствор од бел оцет е премногу силен за површината и може да ја оштети.

Исто така, сакате да бидете сигурни дека сте го исушите екранот колку што е можно повеќе пред да го вклучите повторно. Уште подобро, оставете го екранот целосно да се исуши барем уште еден час пред повторно да го вклучите телевизорот. Целосното сушење е уште еден чекор кон мир на умот во заштитата на внатрешноста на телевизорот доколку влагата влезе внатре.
Кога чистите, не притискајте силно бидејќи тоа може да ја оштети чувствителната површина на екранот.

Како да исчистите далечински управувач на ТВ
Како што веројатно знаете, далечинскиот управувач може да собере многу нечистотија, особено на малите простори помеѓу копчињата.

Прво, извадете ги батериите ако ги има вашиот далечински управувач. Користете го истиот разреден раствор од оцет на крпа за да ја избришете надворешната страна на далечинскиот управувач. Може да нанесете лесен притисок на заглавените места.
Оставете го далечинскиот управувач да се исуши наопаку најмалку еден час за да дозволите влагата да испари.

Пронајдете не на следниве мрежи: