Лидерка на синдикат во Мексико проневерила 156 милиони долари

Loading...

Мексиканската полиција ја уапсила Елба Естер Гордиљо, лидер на најголемиот синдикат на учители, осомничена дека проневерила околу 156 милиони долари, со што себеси си обезбедила луксузен живот, пластични операции и недвижен имот.

Како што пренесе CNN, Гордиљо, која повеќе од две децении го водеше синдикатот, уапсена е на аеродромот во Мексико Сити.
 Со истрагата било утврдено дека проневерени се повеќе од 156 милиони долари од синдикалните фондови и префрлени се на приватни сметки во банки во странство.
 Некои од приватните сметки се отворени на име на 68-годишната Гордиљо, која следбениците ја нарекоа Maestra, што во превод значи учителка.
 Од 1989 година, од кога е на чело на учителскиот синдикат во латинска Америка кој брои 1,5 милиони членови, Гордиљо вложувала во себе и во недвижности.
 За пластична операција дала 17.000 долари, а за куќа и зграда во Сан Диего во Калифорнија платила повеќе од два милиони долари.
 Веста за апсењето на моќната и влијателна синдикална лидерка ги шокирала Мексиканците, затоа што многу ја ценеле.
 Ревизијата покажала дека парите во последните четири години се исцицани од сметките на синдикатот на учителите и префрлени на приватни сметки во Лихтенштајн и во Швајцарија.
Макфакс
Мексиканската полиција ја уапсила Елба Естер Гордиљо, лидер на најголемиот синдикат на учители, осомничена дека пронев

loading...