Лошите спомени се бришат со активен труд и создавање нови спомени

Loading...

Како да заборавиме? Емотивно силните спомени е тешко да се потиснат, но ако активно се трудиме да заборавиме веднаш после случката, големи се шансите за успех.  

Лошите сеќавања не се дел само од нашата свест туку оставаат траг и во нашата потсвест, а новото истражување на Универзитетот Кембриџ покажува дека обидот да се заборави немилата случка може да го избрише тој потсвесен траг.

Во тестирањето биле вклучени доброволци на кои им биле покажувани фотографии и видео снимки за да видат дали луѓето се способни, со одредени техники, да го заборават она што го виделе. Потоа ги замолиле некои слики да ги заборават а други не.

– Додека нешто пробуваме да го заборавиме всушност ги блокираме деловите од мозокот вклучени во посматрањето на тој предмет, како би го спречиле тој да се појавува во свесното размислување. Со снимање на мозокот докажавме дека е можно да се заборават предметите – објаснил водачот на студијата Мајкл Андерсон.

Тој додава дека техниките на заборавање делуваат подобро ако ги примениме што поскоро после настанот што сакаме да го зборавиме. Големите трауми и долготрајни сеќавања е потешко, но не и невозможно да се заборават.

Најчести техники на заборавање…

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...
Loading...