Лукашенко го отпушти амбасадорот кој побара пребројување на гласовите

Loading...

Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко, го замени Павел Пустовој со указ амбасадорот на земјата во Шпанија. 

Во соопштението се забележува дека на Пустовој му е одземена дипломатската титула вонреден и овластен амбасадор од прва класа поради „несоодветно извршување на службени должности“. 

Покрај тоа, амбасадорот беше постојан претставник на Белорусија во Светската туристичка организација и ја изгуби и оваа функција.

 На 17 август Пустово на својот профил на Фејсбук објави апел до своите сонародници, во кој тој повика на пребројување на гласовите на претседателските избори на 9 август. Според него, тоа е потребно за мирно решавање на ситуацијата во земјата.

loading...