Медицинска сестра добила отказ бидејќи земала две таблети против главоболка за време на смената без дозвола

Комисијата ја смета за „континуирана закана за јавноста“Дежурната медицинска сестра Франческа Морган беше фатена како краде две таблети против главоболка од болничка аптека и  беше суспендирана од професијата откако и беше кажано дека претставува „постојана опасност за јавноста“.Франческа ја изгубила работата во болницата „Ароу Парк“, во близина на Ливерпул, откако земала парацетамол и кокодамол, без дозвола, кога се чувствувала лошо за време на нејзината смена . Сега, година и пол подоцна, таа е суспендирана од професијата во следните шест месеци. Мис Морган беше фатена по таен надзор, поставен од полицијата, снимена како ги зема апчињата во два одделни прилики во јуни 2022 година, без претходно да добие писмена дозвола.Полицијата започна истрага откако шефовите на болницата забележале дека исчезнале лекови на рецепт. На крајот на секоја смена се поставуваше бројот на таблети, а полицијата постави тајна камера.И додека не беше сугерирано дека госпоѓица Морган е одговорна за пошироката кражба на лекови, таа беше обвинета за земање кодамол и парацетамол.Советот за медицински сестри и акушерство ја суспендираше медицинската сестра на дополнителни шест месеци бидејќи дисциплинската комисија утврди дека таа не покажала доволно увид  зошто нејзините постапки биле погрешни.Во рефлексивната изјава дадена како дел од дисциплинскиот процес, госпоѓица Морган рече: „Разбирам дека не е прифатливо да се земаат лекови кои припаѓаат на одделението бидејќи тоа може да се смета за кражба. Поминав многу часови размислувајќи за ситуацијата во која се најдов.”Но, NMC остана неубеден и го опиша својот увид како „прилично ограничен“. Тие рекоа: „Панелот не беше задоволен што госпоѓица Морган покажа целосно или развиено разбирање за прашањата покренати од докажаните наводи. Веруваме дека постои континуиран ризик за јавноста поради недостатокот на целосен увид на регистрантот“.Комисијата смета дека оваа наредба е неопходна со цел да се укаже на важноста од зачувување на довербата на јавноста во професијата и да се испрати јасна порака до јавноста и професијата за стандардот на однесување кој се бара од регистрираната медицинска сестра, пренесува „Дејлимејл“.

Пронајдете не на следниве мрежи: