Мед за здрав и подолг живот!

Loading...

Kапка мед содржи повеќе од сто различни материи, многу полезни за човековиот организам. Медот е продукт кој секогаш треба да го имате дома. Некои велат дека ако сте на пуст остров и немате никаква храна освен мед, ќе преживеете со сигурност. Медот ја подобрува работата на сите органи, го зголемува имунитетот и му дава сила на целиот организам. Иако не е скап луѓето немаат навика да го купуваат и да биде дел од нивното мени за исхрана.
Медот е здрав за јадење
Медот содржи ензими кои помагаат во варењето на храната, што значи дека помога нашиот имун систем да работи како што треба. Исто така, добар е и за други функции на телото како здрави коски и намалување на тежината.
Медот е лек
Пред многу години медот регуларно бил препишуван како рецепт во третмани за здравјто. Денес тој се употербува за изгореници, бебешко црвенило, чир во стомакот и др. Медот помага и при сезонски алергии. Тој има и антибиотско својство, па се користи и за разни инфекции.
Медот не се расипува
Медот може да се чува засекогаш. Не треба да го фрлате ако стои подолго и сметате дека е расипан. Всушност, медот кој бил пронајден во гробницата на кралот Tut бил сеуште добар за јадење

Медот во Бременоста
Некои експерти препорачуваат жените да јадат мед од зачнувањето, особено во првите три месеци од бременоста, бидејќи ги намалува мачнините и повраќањето, го враќа доброто расположение, го збогатува организмот со хранливи состојки, го намалува уморот и ја спречува анемијата.
Мед за Слабокрвност
Медот најдобро помага кај слабокрвноста и ја зголемува количината на крвни зрнца во крвта. Колку е медот потемен, толку повеќе содржи минерали.
Медот е добар за кожата
Ако земете тегла со органски мед, можете да го употребите за лечење на акни. Заборавете на сите оние скапи козметички производи од продавница, кога медот може да ви помогне. Ништо не може да се спореди со природниот мед во однос на лекување на акните.Некои велат дека ако сте на пуст остров и немате никаква храна освен мед, ќе преживеете со сигурност. Медот ја подобрува работата на с

loading...
Loading...