Митрополитот Неофит нов патријарх на Бугарската православна црква

Loading...

Митрополитот русенски Неофит избран е за нов поглавар на Бугарската православна црква. Тој потребното мнозинството го добил во вториот круг од гласањето на изборниот црковен собор.Предвидено е во текот на денот на свечена литургија во храмот „Св Александар Невски“ официјално да биде интонизиран новиот бугарски патријарх. На церемонијата се најавени бројни видни гости.Неофит е роден како Симеон Николов Димитров на 15 октомври 1945 година, а од 1989 година бил ректор на Духовната академија во Софија, од 1991 година декан на Богословскиот факултет на софискиот универзитет климент Охридски, а во 1994 година станал митрополит.Во првичните реакции, бугарските граѓани изразија очекување дека новиот матријарх ќе успее да го обедини народот и црквата.
МакфаксМитрополитот русенски Неофит избран е за нов поглавар на Бугарската православна црква. Тој потребното мнозинство

loading...
Loading...