Можно е годинава озонската дупка да биде најмала во последните 30 години

Loading...

Дупката во озонската обвивка над Антарктикот годинава би можела да биде најмала во последните 30 години, проценуваат научниците.
Набљудувањата на испуштањето гас високо во атмосферата покажуваат дека оваа година не се отворила онака како што вообичаено се случува.


Коперникус службата за набљудување на атмосферата, при Европската Унија, соопшти дека во моментов дупката е со двојно помала површина отколку што е просекот за средината на септември. Експертите предвидуваат дека дупката, која во моментов се наоѓа далеку од Јужниот Пол, во следните денови дополнително ќе се намали.

loading...
Loading...