Наместо слатки, изберете суво овошје

Loading...

Сушените банани и јаболка се вистинска и здрава алтернатива за љубителите на слатки, според виенскиот професор Хадемар Банкхофер.
Неколку сушени плодови секогаш треба да бидат при рака, бидејќи содржат три важни витални материи – анти-стресниот минерал магнезиум, Б витамини за силни нерви и железо за виталност. Покрај тоа, го стимулираат варењето и циркулацијата во пределот на главата заради интензивно џвакање, даваат брза енергија, но и калории!


Поради недостаток на течност, олиго-елементи во трагови и минерали се содржани во концентрирана форма, како и јаглехидрати како овошје и шеќер од грозје. Затоа е доволно да се јаде мала количина, затоа што 100 грама сушено овошје има помеѓу 250 и 290 килокалории, објаснува Банкхофер.
Тој потенцира дека овошјето е најдобро ситно исецкано и додадено во јогурт или мусли за појадок, бидејќи тоа ќе му даде голема сила на организмот и мозокот. Важно е да се избере незаситено суво овошје, бидејќи сулфурираното овошје од некои земји може да предизвика мигрена, дијареја и астма напади. Покрај тоа, се меша во работата на многу ензими и ги уништува Б витамините во организмот.

loading...