Направена заштитна маска низ која може да се јаде

Loading...

Истражувачи од Израел успеале да направат заштитна маска за лице низ која може да се јаде, односно не треба да се симнува за време на јадење.
Со помош на далечински управувач, маската се отвора и може да се јаде, што е дизајнирана при посета на рестораните.
Функционира така што со стискање на раката се отвора предниот дел, да може јадењето да помине низ маската до устата.


„Маската механички се отвора со помош на далечински управувач, а може да се отвори и автоматски кога ќе се приближи храната до устата“, рече Асаф Гителис, потпретседателот на компанијата „Автипус патент и изуми“ која ја направила маската со седиште во Тел Авив.
„Со користење на маската може да јадете и да пиете и да уживате. Целосно сте заштитени од коронавирусот“, напомена Гителис.
Од компанијата соопштија дека за неколку месеци ќе почнат со производство, и овој производ е патентиран. Цената е од 0,85 до 2,85 долари.

loading...