Научни прогнози: До крајот на векот, летото ќе трае 6 месеци

Летото на северната хемисфера може да трае шест месеци до 2100 година, предупредуваат научниците, објаснувајќи ги овие временски промени со природните циклуси на Земјата, но и со последиците од климатските промени. Бидејќи климатските промени се забрзуваат и глобалните температури продолжуваат да растат, поместувањата во раните сезони може да имаат катастрофални последици по земјоделството, екологијата и здравјето на луѓето, покажа новото истражување во списанието „Геофизички истражувачки букви“.

Врз основа на нивната анализа, авторите предвидуваат дека, ако не се преземе ништо за да се ограничат емисиите на стакленички гасови, летото може да трае половина година до крајот на овој век, а зимите ќе траат помалку од два месеци, пренесува IFL Science.
Истражувачите ги проучувале промените во должината на сезоните, гледајќи историски податоци за климата од 1952 до 2011 година на северната хемисфера. За секоја година, тие го утврдија почетокот на летото со пресметување на периодот со највисоки 25 проценти од температурите, додека периодот со најниски 25 проценти од температурите беше дефиниран како зимски.
Летото веќе е продолжено – но сушата загрижува

За време на периодот на студирање, летото се зголемило од 78 на 95 дена, додека сите други сезони се намалиле. Од 1952 до 2011 година, зимите се повлекле од 76 дена на 73 дена, есента се намалила од 87 на 82 дена, а пролетта се намалила од 124 на 115 дена.
„Летото станува сè подолго и потопло, а зимата станува сè пократка и потопла поради глобалното затоплување“, рече во изјавата авторот на студијата Јупинг Гуан, додавајќи дека „бројни студии веќе покажаа дека промената на сезоните претставува значителен ризик за животната средина и здравјето“ . На пример, подолгите лета веројатно ќе донесат продолжена сезона на полен, што може да ги влоши алергиите.

Доколку се појави оваа ситуација, последиците веројатно ќе бидат далекусежни. Прво, ќе видиме драматично зголемување на сушата, шумските пожари и други катастрофи кои се резултат на продолжените горештини. Во меѓувреме, пократките и потоплите зими може да доведат до зголемување на фреквенцијата и интензитетот на бурите, што може да предизвика значителна загуба на човечки животи.

Најизразено во Медитеранот
Иако овие поместувања го претставуваат просекот на северната хемисфера, одредени региони доживеале особено драстични промени. Според авторите на студијата, овој тренд кон подолги лета бил најизразен и во Медитеранот и во Тибетското плато.
Како следен чекор, тимот користеше низа воспоставени климатски модели за да предвиди како работите можат да напредуваат во зависност од тоа колку напор вложуваме во борбата против климатските промени. Резултатите покажаа дека според „заедничкото сценарио“ – кое не вклучува промени во емисиите на стакленички гасови – „пролетта и летото ќе започнат околу еден месец порано отколку што беше во 2011 година до крајот на векот“.

Сезоните ќе започнат подоцна, но ќе траат подолго
Есента и зимата ќе започнат околу половина месец подоцна, што резултира во скоро половина година од летото и помалку од два месеци од зимата 2100 година.
Промена на почетокот на сезоните, исто така, би довела до пустош во земјоделството, бидејќи земјоделските култури ќе никнат, цветаат и зреат во погрешно време од годината. Слично на тоа, екосистемите можат да пропаднат ако животните и растенијата не се усогласат едни со други на годишни циклуси.
За среќа, во тек се иницијативи за спречување на ова сценарио, со воспоставен глобален договор да се обиде да ги задржи температурите на два степени Целзиусови над прединдустриските нивоа.

Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.