Највисока стапка на смртност во Шведска во последните 150 години: 5.800 луѓе починати од коронавирус

Loading...

Во првата половина на 2020 година, Шведска, која не воведе рестриктивни мерки за контрола на коронавирусот, забележа најголема смртност во последните 150 години, објави заводот за статистика на таа земја.

 Од Ковид 19 до крајот на јуни, загинаа 4500 луѓе, многу поголем процент отколку во другите нордиски земји, а тој број сега се искачи на 5.800. Во Норвешка, која има половина од населението во однос на Шведска, од коронавирус починале околу 260 луѓе. 

Вкупно 51.405 Швеѓани починаа во периодот од јануари до јуни, што е највисоко од 1869 година кога починаа 55.431 граѓанин, делумно од глад. 

Тогаш Шведска имаше 4,1 милиони луѓе, а сега има население од 10,3 милиони.

Ова значи дека околу 10 проценти повеќе луѓе умреле од Ковид 19 отколку што починале во просек во последните пет години, според Заводот за статистика.

 Во април, бројот на загинати беше скоро 40 проценти поголем, како резултат на скокот на бројот на смртни случаи од последиците на Ковид 19.

Шведска имаше поинаков пристап кон пандемијата од повеќето европски земји, не воведе карантин, а училиштата и економијата најмногу работеа.

loading...