Најмногу бракови склучени во Литванија, најмалку во Словенија

Loading...

Најмногу склучени бракови во Европа се во Литванија, а најмалку во Словенија, говорат податоците на Европската статистичка агенција објавени денеска, на денот кога во голем дел од светот се одбележува Денот на вљубените.
Во ЕУ просечно се склучуваат 4,3 брака на 1.000 жители, а многу поголема е стапката на просечни регистрирања во Литванија (7,5) и Романија (7,3).
Седум бракови на 1.000 жители се евидентирани во Литванија и Кипар, покажуваат податоците на Евростат, кои се однесуваат за 2017 година.


Во Македонија на 1.000 жители се регистрирани 6,6 бракови, во Хрватска 4,9, во Црна Гора 5,3, Србија 5,1, Албанија 7,9 и во Косово девет (податоците за Косово се за 2016 година).
Од друга страна, во ЕУ најмалку бракови, малку повеќе од три на 1.000 жители, се забележани во Словенија, Италија, Луксембург и Португалија.

loading...