Најскапиот зачин во светот чини 1.500 долари за килограм: Со него се тргува како со дрога

Шафранот е растение кое има неодолива и магична моќ, растение во кое Клеопатра исто така се капела за да ги зачува нејзините магични моќи, а Александар Велики го искористил за да ги излечи раните.
Многу Иранци веруваат дека шафранот во чиста форма делува како антиоксиданс, ја ублажува депресијата и е кулинарно оружје против Алцхајмеровата болест, рак и оштетување на очите.
Што да правите со зачините ако им истече рокот на траење?
225 илјади тони од овој зачин се произведуваат годишно во светот, а повеќе од четири петтини само во Иран.
Затоа шафранот се наоѓа насекаде – во чорби, ќебапи, јадења со зеленчук, десерти.
Често се зборува дека шафран се плаќа со иста тежина во злато, затоа што е многу тешко да се одгледува и собира.
Шафранот цвета во есен, а потоа цвеќињата се берат, светло-црвените трохијални пистили внимателно се отстрануваат, а потоа се сушат. За килограм зачин се потребни околу сто и педесет илјади цвеќиња.
Скапоцената прашина предизвикува трговска војна полна со измами својствени за трговијата со скапоцени камења или дрога: Ефтини замени, разредена амбалажа, лажни декларации. Се води вистинска битка за иднината на „кулинарското злато“.
Сепак, се верува дека луѓето кои користат лажен зачин не го знаат суштинскиот вкус и мирис на вистински шафран.

Пронајдете не на следниве мрежи: