На македонскиот народ му се нудат лицемерни решенија за самоукинување

Loading...

По вчерашниот Архиепископски Црковно народен Собор кои изгласаа резолуција за неменување на името на Македонската православна црква, членовите на Соборот упатија и апел до сите политички субјекти во земјава за одговорен пристап во овој исклучително компексен и полн со предизвици период за нашата татковина, со препорака да се употребат сите сили за запазување на националниот и духовен идентитет на македонскиот народ и се што е македонско. Да не се менува Уставната позиција на македонскиот јазик, да се сочува унитарниот карактер на Република Македонија денес со свое мислење се јави владиката Агатангел со зборовите.
Значењето на охридската архиепископија е огромно и непроценливо, преку нејзината вековна мисија, македонскиот народ го зачувал својот јазик и својата идентитетска посебност. Но и после толку поминати години, за жал сеништата од минатото повторно се појавуваат и го вознемируваат македонското битие – ова е дел од Словото кое го одржа митрполитот Повардарски по повод 60 годишниот јубилеј од обновата на Охридската архиепископија. Владиката Агатангел се осврна на премрежјата со кои се соочува нашата држава, и македонскиот народ, доведени во ситуација да се борат за уставното име на татковината.
– Денес не само што се одрекува македонската црковна автокефалност, туку се негира и македонскиот национален идентитет,а се загрозува и опстојот на македонската држава. Преку перфидни предлози и лицемерни решенија му се нуди на македонскиот народ самоукинување и автогеноцид. Овие современи Понтиј Пилати и апостоли на немирот, надоградени со заслепувачка безумна омраза и високото мислење на себе, со години ја пеплосуваат македонската душа, го вознемируваат и разединуваат народот по сите основи – изјави г. Агатангел-Митрополит Повардарски.
Според него македонскиот народ е умен, трпелив и сталожен, ги знае своите потреби и интереси, донесува правилни одлуки тогаш кога се загрозува неговото достоинство, и неговото право на живот и постоење.
– Во охридската архиепископија пред повеќе од еден милиниум се удриле темелите врз кои се градел целиот напредок и сиот духовен развој на православниот народ во древна Македонија, затоа годинава, ја прославуваме илјадагодишнината од нејзиното формирање – дополни г. Агатангел.
Малку народи како нас, Македонците во светот имаат можност да прославуваат вакви јубилеи и значајни историски настани. Ова е историски настан, а не како што ни навестуваат некои. Токму Охридската архиепископија е потврда за древноста на македонскиот народ и неговата цивилизација која на Европа во наследство и оставила огромни и бесценети духовни вредности – додаде владиката Агатангел.

 

loading...