Негативните мисли го зголемуваат ризикот од деменција

Loading...

Кај луѓето во поодмината возраст често се случува да размислуваат на негативен начин. Тоа, пак, може да доведе до намалување на умствените способности и поголема опасност од деменција и од Алцхајмерова болест, покажува ново истражување на британски научници.
Според новата теза на Колеџ универзитетот во Лондон, негативното размислување за минатото и големата загриженост за иднината може да бидат еден фактор повеќе во прилог на опасноста од деменција.


Научниците истакнуваат дека депресивните и анксиозните луѓе се поподложни на намалување на умствените способности од оние кои гледаат попозитивно на животот. Но, измереното ниво на протеинот амилоид, којшто е предизвикувач на Алцхајмеровата болест, не било повисоко кај лицата кои стадаат од депресија и анксиозност.
Како што објаснува д-р Натали Мерчант, тоа води до претпоставката дека токму честите негативни мисли се главна причина за депресија и анксиозност, а натаму и за Алцхајмерова болест или деменција.
Истражувачите велат дека за сѐ ова се потребни уште повеќе испитувања.

loading...