Нежен колач кој се топи во уста: Направете сочно задоволство за целото семејство

Loading...

Совршенство, а вкусот на тортата ќе ве освои уште на првиот залак
Ќе ви биде потребно: (3дл шоља)
3 шољи брашно
2 шољи шеќер
2 шољи млеко
1 шоља масло
200 гр мелен афион (мак)
1 прашок за пециво
За премачкување: Измешајте џем од кајсии (кисели) по желба со мелени ореви, може и без глазура од чоколадо.


Подготовка: Прво измешајте брашно, шеќер и прашок за пециво. Добро соединете и додадете млеко и масло, па на крај додадете афион и измешајте сè убаво. Истурете ја готовата смеса во намастена тава. Печете во загреана рерна на 220 степени околу 30 минути.

Оставете го готовиот колач да се излади. Кога тортата ќе се олади, премачкајте ја со подебел слој од џем од кајсија, оставете ја тортата во фрижидер додека правите чоколадна глазура. Извадете ја тортата, прелијте ја со глазурата и вратете се во фрижидерот и оставете глазурата да се стврдне, а потоа послужете Кој пости, исто така, може да ја направи оваа торта само наместо млеко, да се стави вода и одозгора ставете џем од кајсија и можете да користите посно чоколадо.

loading...