Не е вистина дека Царовска заради несогласување со ДУИ ќе си поднесе оставка, тврди Заев

Премиерот Заев ги негираше гласините дека министерката Мила Царовска ќе поднесе оставка заради споровите на ДУИ околу содржината на најавениот Закон за социјална заштита. Според премиерот, проблемите се веќе надминати.
– Правото на примање социјална помош, според критериумите дефинирани во една статија, важи за домаќинствата. Традицијата на албанските граѓани е дека во домаќинството живеат лица од поширокиот круг, братучеди, членови на семејството. Требаше да се вратиме на семејството, таткото, мајката и децата. Ова беше прифатено денес. Законот ќе влезе во процедурата, на следната седница ќе бидат заеднички поддржани од коалициските партнери и други, рече синоќа премиерот.
Царовска се најде во дуел со ДУИ по обелоденувањето на аферата со непрефрлените придонеси од првиот во вториот пензиски столб. Тоа наиде на реакција кај владиниот коалиционен партнер од чии редови во тоа време беа назначувани директори на пензискиот фонд.