Не посегнувајте по антидепресиви: Oвој зачин го има тој ефект

Loading...

Користењето на куркумин во храната ја стимулира активноста на амигдалата и хипоталамусот – мозочни области, кои „одговараат“ за спомените, впечатоците и емоционалноста.Научниците од Универзитетот во Лос Анџелес откриле дека соединението на куркуминот, содржано во зачини, (куркума )го зголемува расположението, а редовната употреба ги подобрува мемориските и когнитивните функции на мозокот.
Во рамките на истражувања на ткива, научниците заклучиле дека куркуминот има значителни анти-воспалителни и антиоксидантни својства во лабораториски услови.
Неговата активност е споредлива со онаа на индустриските лекови и може да помогне да се запре развојот на Алцхајмеровата болест.
Користењето на куркумин во храната ја стимулира активноста на амигдалата и хипоталамусот – мозочни области, кои „одговараат“ за спомените, впечатоците и емоционалноста.
Излегува дека куркуминот е веројатно најдобриот природен антидепресив за оние чија работа и начин на живот се поврзани со многу стрес.
Некои луѓе кои го користат како зачин во храната, добиваат гадење и имаат стомачни болки.Научниците од Универзитетот во Лос Анџелес откриле дека соединението на куркуминот, содржано во зачини, (куркума )го зголемува расположението, а ре

loading...
Loading...