Ново истражување тврди: На дебелината влијае квалитетот, а не количината на внесената храна

Loading...

Дебелината не мора нужно да е резултат на јадење премногу храна, покажа истражувањето на американските научници кои „епидемијата на дебелина“ во Америка ја припишуваат на преработените јаглехидрати, кои предизвикуваат хаос во метаболизмот.
Според група експерти, предводени од Дејвид Лудвиг, ендокринолог од Харвард и Бостонската детска болница, вистинскиот проблем не е во конзумирање премногу храна.
Тие веруваат дека главните виновници за дебелината се „модерните навики во исхраната кои се карактеризираат со прекумерна потрошувачка на храна со висок гликемиски индекс, особено обработени, брзо сварливи јаглехидрати“.
Тие објаснија дека конзумирањето на големи количини преработени и скробни јаглехидрати влијае на бројни хормонални и метаболички промени, што резултира со тоа телото да складира вишок енергија во форма на маснотии.
Која храна предизвикува дебелина?
Научниците тврдат дека квалитетот на храната што човекот ја консумира, а не нејзината количина, ќе влијае на тоа дали поединецот ќе се здебели и на крајот ќе развие дебелина.
Типични примери се помфрит, печен компир, бело тесто и ориз, житни снегулки и слатки пијалоци.
„Овој тип на храна предизвикува хормонален одговор што фундаментално го менува нашиот метаболизам, го зголемува складирањето на маснотии, ја зголемува телесната тежина и дебелината“, напишаа научниците во The American Journal of Clinical Nutrition.
„За да ја разбереме епидемијата на дебелина, треба да разбереме како храната што ја јадеме влијае на нашите хормони и метаболизам.
Научниците признаваат дека дебелината е конечно придонесена од денешниот седентарен начин на живот и недостаток на движење и вежбање.
Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (CDC), повеќе од 40 проценти од возрасните во Соединетите држави се дебели, што значи дека тие се „изложени на зголемен ризик од развој на срцеви заболувања, дијабетес тип 2, некои видови рак и мозочен удар“.

loading...
Loading...