Нормализирано снабдувањето со струја во нуклеарката Фукушима

Loading...

Воспоставено е снабдувањето со електрична енергија во нуклеарната централа Фукушима, со што системот за ладење на реакторот повторно функционира, потврдуваат од јапонската електроенергетска компанија ТЕПКО.До среда наутро сите системи за ладење на базените со нуклеарно гориво се оспособени и нема опасност од радијација.Истрагата за причините на прекинот на снабдувањето со струја на нуклеарката е во тек, а постои сомневање дека инцидентот го предизвикал „дефект на прекинувачот за струја“, соопштија од ТЕПКО.Нуклеарната централа Фукушима беше тешко оштетена во земјотресот и цунамито што во март 2011 година го погодија овој дел на Јапонија.
МакфаксВоспоставено е снабдувањето со електрична енергија во нуклеарната централа Фукушима, со што системот за ладење на реак

loading...
Loading...