Ова е протоколот кога ќе почине кралицата Елизабета Втора

Loading...

Таен код и протокол за смртта на кралицата Елизабета II
Официјалниот став за смртта на кралицата е – не спомнувајте ги зборовите „кралица“ и „смрт“ во иста реченица. Веднаш штом ќе пристигне веста за смртта, британските власти ќе го користат тајниот код „Лондонскиот мост е срушен“, за да можат да ги информираат сите што треба да ги знаат тие информации, без да ја вознемират јавноста.
Колку и да звучи морбидно, смртта мора да се испланира – особено ако сте глава на најпознатото кралско семејство во светот. Пред неколку години, до британската јавност протекоа извештаи за таен протокол, како и за внимателно дизајнирана постапка во случај на смрт на кралицата Елизабета Втора (94).
Информациите наводно ги добиле крадците на лаптопот на поранешниот вработен во Бакингемската палата. Имено, иако кралицата работи одлично за своите 94 години и сè уште редовно се појавува во јавноста, таа е на власт веќе 68 години, па нејзината смрт е нешто што мора да се испланира.
Официјалниот став за смртта на кралицата е – не спомнувајте ги зборовите „кралица“ и „смрт“ во иста реченица. Веднаш штом ќе пристигне веста за смртта, британските власти ќе го користат тајниот код „Лондонскиот мост е срушен“, за да можат да ги информираат сите што треба да ги знаат тие информации, без да ја вознемират јавноста.


Тој код ќе започне цела низа настани и процедури за тоа како вестите ќе бидат соопштени до јавноста. Бидејќи кралицата е сè уште неверојатно популарна, а судот имаше можност да види масовна реакција за смртта на член на семејство по смртта на принцезата Дајана, се очекува овој настан да предизвика уште поголема тага од трагедијата во 1997 година.
Кралицата не е само кралица на Обединетото Кралство, туку е и кралица на уште 16 други земји, така што милиони луѓе ширум светот се очекува да жалат со денови.
Соопштение за јавноста и погреб
Првите вести, секако, ќе бидат објавени од самата палата, а после тоа веднаш ќе бидат емитувани на Би-Би-Си, прекинувајќи ја целата претходна програма. После гафот направен во 2002 година, кога водителот на Би-Би-Си, Питер Сисонс во црвена вратоврска, ја објави смртта на Кралицата Мајка, на сите презентери им беа дадени црни вратоврски за да бидат при рака.
Експертите претпоставуваат дека погребот ќе биде организиран околу 12 дена, а кралицата ќе има државен погреб, чии трошоци ќе ги сноси целата монархија. Додека погребот на принцезата Дајана го следеа над 2,5 милијарди луѓе, се претпоставува дека тој на кралицата ќе го гледаат уште повеќе.
Берзата, како и банките, ќе бидат затворени на денот на погребот. Помеѓу погребот и новото крунисување може да трае една година и за тоа време, бројните државни симболи ќе бидат редизајнирани – од банкноти и монети, до поштенски марки. Исто така, зборовите на химната што денес гласат: „Боже, спаси ја кралицата“ ќе гласат „Боже, спаси го кралот“, пишува 24сата.хр.
Прашањето за наследството не е целосно јасно, односно решено. Иако следниот во редот за наследување е принцот Чарлс (71), многумина шпекулираат дека неговиот син, многу попопуларниот Вилијам (38), ќе ја наследи круната. Ова ќе ја прескокне директната линија на наследство, а извори блиски до палатата откриваат дека нема шанси тоа да се случи.

loading...