Ова овошје има најмногу пестициди

Јагодите се сезонско омилено овошје на многумина, но има најмногу пестициди од сите други овошја.

Американското Министерство за земјоделство состави листа од „12 жигосани“ намирници кои содржат најмногу пестициди, а во 2018 година на прво место се јагодите.

Пестицидите се хемикалии кои ги убиваат инсектите, коровот, а конзумирањето на овошје и зеленчук кое содржи голем број пестициди е погубно за човечкиот организам. Истажувачите го миеле овошјето на начин на кој го прави секој просечен купувач, но утврдено е дека на јагодите остануваат околу 20 пестициди што е многу повеќе од другите пестициди.

На второ место е спанаќот, а голем број пестициди имаат и нектарините, јаболките, грозјето, кајсиите, црешите, крушките, доматите, целерот, компирот и пиперките.