ОВДЕ СЕ НАОЃААТ БАКТЕРИИ И ВИРУСИ: КОИ СЕ НАЈВАЛКАНИ МЕСТА И РАБОТИ ВО ВАШИОТ ДОМ!

Loading...

Секогаш во вашиот дом постои нешто што сè уште не сте успеале детално да го исчистите. Местата што може да ги исчистите многу почесто, се вистинско место за одгледување на патогени, без притоа да бидете свесни за тоа.
Ви го претставуваме неславниот список на нај валкани места и работи во домаќинството:
Сунѓер за миење садови
Сунѓерите и крпите за садови редовно покажуваат позитивни резултати на тестовите за бактерии, како што се салмонела, Ехерихија и стафилококи. За да спречите растење на бактерии на сунѓери и крпи, исплакнете го сунѓер или крпа за чистење добро во топла вода после секоја употреба, исцедете и оставете да се исуши. Никогаш не чувајте сунѓери и крпи постојано влажни.
Мијалник за кујна


Во мијалникот има повеќе од 500.000 бактерии во просек – десет пати повеќе отколку во просечниот тоалет, потврдија студиите. Неопходно е да се мие мијалникот најмалку еднаш на ден, со некои средства за дезинфекција.
Сунѓерите и крпите за садови редовно покажуваат позитивни резултати на тестовите за бактерии, како што се салмонела, Ехерихија и стафилококи.
Прибор за јадење и прибор за готвење
Ножевите за лупење и сечење месо, како и плочи за сечење кои ги користиме за сирење, производи од месо и месо, мора темелно да се мијат на висока температура во машина за миење садови или детергент и топла вода, затоа што тие задржуваат голем број на потенцијално опасни бактерија.
Домашни апарати
Мобилните телефони, далечинскиот управувач, телефоните за интерком, телефоните за безжични телефони, компјутерските тастатури, прекинувачите за светло и ладилките се на врвот на листата на најзагадени предмети за домаќинството. Овие се предмети со кои честопати се допираме, понекогаш со чисти, понекогаш со валкани раце и не сме во можност да ги чистиме толку често, толку брзо што тие повторно стануваат загадени.
Теписи
Тепихот во дневната соба и ходникот, местата каде што најчесто се поминува, може да има дури 200.000 бактерии на кубен инч (2,5 см). Ако го погледнете тепихот под микроскоп, веројатно би сакале веднаш да го исфрлите, затоа што таму ќе пронајдете мртви клетки на кожата, трошки храна, коса, коса за домашни миленици и друго.

loading...