Овесно или бадемово млеко: Кое е подобро?

Loading...

Овесното млеко е најблиската веганска алтернатива на кравјото млеко во однос на вкусот и конзистентноста, додека бадемовото млеко може да биде прилично водено.
Овесно или бадемово млеко: Кое е подобро?
Кои се предностите на овесното млеко?
Тоа е најблиската веганска алтернатива на кравјото млеко според вкусот и конзистентноста што ќе ги најдете. Бадемовото млеко може да биде прилично водено, а овесното млеко има тенденција да биде малку погусто, што го прави особено корисно при подготовка на храна. Иако овесот сам по себе има многу нутритивни придобивки, многу малку пијат во овесно млеко, бидејќи пијалакот е претежно вода. Сепак, содржи малку растителни влакна и протеини, кои се две нутритивни позитивни страни.


Кои се предностите на бадемовото млеко?
Како и овесното млеко, бадемот најмногу се прави со вода, а густината на хранливите материи е мала. Бадемовото млеко е обично побогато со протеини и витамин Е од овесното. Исто така, содржи пониски нивоа на шеќер. Бадемовото млеко е побогато со мононезаситени масти, што е исклучително корисно за здравјето на мозокот. Покрај тоа, за оние кои се обидуваат активно да ја контролираат својата тежина, бадемовото млеко може да биде подобар избор, затоа што содржи многу помалку калории од овесното млеко. На пример, чаша незасладено овесно млеко има 80 калории, а истата количина незасладено бадемово млеко содржи 40 калории.

loading...