ОГРАБЕНА КУЌАТА НА ЕСМЕ РЕЏЕПОВА! Во величествената градба останаа само голи ѕидови

Loading...

Страшна глетка
Куќата на Есма Реџепова која по нејзината смрт требаше да стане своевиден музеј е тотално уништена!
Нашата легендарна пејачка почина на 11 декември 2016 година, а вилата во која живееше, во која беа и Музејот и Куќата на хуманоста на Есма и Стево Теодосиевски во Скопје, сега изгледа како руина.


Сцената изгледа тажно и застрашувачко бидејќи не остана ништо друго освен голите ѕидови. Во вилата од 750 метри квадратни било украдено се, а недостасуваат дури и некои врати и прозорци. Дури и имотот кој се простира на 1300 метри квадратни е тотално запуштен, обраснат со плевел.
Легендарната пејачка оваа некогаш величествена зграда, во која одгледала и нахранила дури 48 деца, ја остави на државата и Скопје, но еден дел од нејзините наследници го оспорил тој тестамент барајќи го својот дел. Како што стојат работите, додека не се види чија е, куќата ќе продолжи да се распаѓа.

loading...
Loading...